Θηραϊκή γη η γη της Σαντορίνης

Τα Χίλια Πρόσωπα της Σαντορίνης

Ηφαιστειακή τέφρα υπάρχει σχεδόν παντού στη Σαντορίνη. Αν κοιτάξετε την Καλντέρα όπως έρχεστε με το καράβι στη Σαντορίνη θα την δείτε να ξεχωρίζει σε ανοιχτόχρωμα στρώματα στους απότομους γκρεμούς. Αλλά και πολύ χαρακτηριστικά στο νησάκι Άσπρη που από το ανοιχτόχρωμο στρώμα της ηφαιστειακής τέφρας πήρε το όνομα του. Αυτή η ηφαιστειακή τέφρα που ονομάζεται Θηραϊκή γη έχει εξαιρετικές ιδιότητες αν χρησιμοποιηθεί ως οικοδομικό υλικό και τις ιδιότητες του τις ήξεραν ήδη στην αρχαία Ελλάδα.

Θηραϊκή γη η γη της Σαντορίνης

Τα ορυχεία της Θηραϊκή γης που δημιουργήθηκαν στη Σαντορίνη από τον 19ο αιώνα έδωσαν μεροκάματα στους κατοίκους του νησιού και δημιούργησαν πλούσιες εφοπλιστικές οικογένειες που δραστηριοποιηθήκαν είτε στην εξόρυξη είτε στην μεταφορά της Θηραϊκή γης (είτε και στα δύο).

Η Θηραϊκή γη έχει εξαιρετικές ιδιότητες αν αναμειχθεί με ασβέστη. Δημιουργεί κονιάματα ανθεκτικά στο νερό που είναι ιδανικά για λιμενικά έργα. Θηραϊκή γη έχει χρησιμοποιηθεί από την κατασκευή της διώρυγας του Σουέζ και των λιμανιών της Κωστάντζας και της Αλεξάνδρειας, μέχρι τα δικά μας του Πειραιά, της Σύρου, του Ναυπλίου και άλλων

Η εξορυκτική δραστηριότητα σταμάτησε στο νησί την δεκαετία του 80 όταν ανάτειλε το άστρο του τουρισμού, αλλά έχουν μείνει μάρτυρες αυτής της τόσο κερδοφόρας δραστηριότητας που χάρισε η Σαντορινιά γη κυρίως στους ανθρώπους του νησιού για αρκετές δεκαετίες, οι εγκαταστάσεις φόρτωσης και επεξεργασίας της Θηραϊκής γης. Πιστεύω ότι όλη αυτή η ιστορία της Θηραϊκής γης χρειάζεται ανάδειξη. Δεν ξέρω με ποιόν τρόπο. Με ένα μουσείο ακόμη που θα προστεθεί στα πολλά της Σαντορίνης, με συντήρηση των παλιών εγκαταστάσεων ώστε να γίνουν επισκέψιμες. Πάντως αυτή η μνήμη πρέπει να συντηρηθεί.

ΘΗΡΑΙΚΗ ΓΗ Η ΓΗ ΤΗΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ - ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΧΙΛΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ