Ημεροβίγλι

Σαντορίνη Οικισμοί

Το Ημεροβίγλι βρίσκεται 3χλμ. από τα Φηρά στο φρύδι της καλντέρας, με θέα τον ιδιόμορφο και απόκρημνο κόκκινο βράχο του Σκάρου, που υπήρξε άλλοτε βενετσιάνικο καστέλι – οχυρωμένος οικισμός. Το Ημεροβίγλι με τα κατάλευκα σπίτια, τα εκτυφλωτικά και νοικοκυρεμένα με πολύχρωμα λουλούδια στις αυλές και τα αρμονικά σε σχέση με το περιβάλλον ξενοδοχεία κατά μήκος και πλάτος του γκρεμού, ξεκουράζουν το μάτι και προσφέρουν ένα αξεπέραστο θέαμα. Το λιθόστρωτο που πηγαίνει για τον οικισμό Φηροστεφάνι και την πρωτεύουσα Φηρά είναι πλαισιωμένο με ξερολιθιές ενώ, λίγο πιο πέρα, γαϊδουράκια βόσκουν μέσα σε ξανθά χωράφια.

Ημεροβίγλι - Σαντορίνη οικισμοί

Ο οικισμός δημιουργήθηκε στα μέσα του 16ου αιώνα και το όνομά του δόθηκε από τους τότε πειρατές – κατακτητές του νησιού (Ημεροβίγλι: παρατηρητήριο κατά τη διάρκεια της μέρας). Όταν ο ηγέτης των Βενετών, Μάρκος Σανούδο, κατέκτησε τη Σαντορίνη το 1207, ύψωσε τη σημαία τους πάνω στο κάστρο του Σκάρου κατα πάσα πιθανότητα εκείνη την εποχή το νησί μετονομάστηκε επίσημα από Θήρα σε Σάντα Ειρήνη - Σαντορίνη.

Το καστέλι του Σκάρου φύλαγε τη δυτική είσοδο του νησιού και δεν κατακτήθηκε ούτε μία φορά κατά τη διάρκεια των 600 ετών ζωής του. Το κάστρο που δεσπόζει πάνω στο βράχο του Σκάρου έχει μακρά ιστορία και αξίζει μια επίσκεψη, φυσικά με τα πόδια, ακολουθώντας το μονοπάτι που ενώνει το βράχο με το Ημεροβίγλι (περίπου 20 λεπτά περπατημα). Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και το μικρό ξωκλήσι που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του Σκάρου, ορατό από το καράβι κατά την είσοδο στην καλντέρα.

ΗΜΕΡΟΒΙΓΛΙ