Εμπορειό

Σαντορίνη Οικισμοί

Το Εμπορειό, άλλη μια μεσόγεια καστροπολιτεία, έχει πολλά κοινά στοιχεία με τον Πύργο, έτσι που τα δυο χωριά συγχέονται παράξενα.Χτίστηκαν και τα δυο στην ενδοχώρα τον καιρό της Ενετοκρατίας, από το φόβο των πειρατών, όπως του τρομερού Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα που ρήμαξε τη Σαντορίνη το 1537.

Εμπορειό - Σαντορίνη οικισμοί

Ο οικισμός του Εμπορειού είναι συμπαγής, πυκνοχτισμένος και ταμπουρωμένος, με στενοσόκακα, καμαροσκέπαστα μονοπάτια, μυστικά περάσματα, αδιέξοδα και υπόγεια. Τα παντζούρια του κάστρου σου αφήνουν κι εδώ την ίδια γεύση εγκατάλειψης, καθώς περνάς έξω από σφαλιστές πόρτες, μικροσκοπικές ταράτσες και αυλές με λουλούδια. Στη μέση όλων αυτών ένα όμορφα διακοσμημένο, πανύψηλο καμπαναριό, μια τρίχρωμη συμφωνία από γαλάζιο, ώχρα και λευκό.

Ένας παλιός κάτοικος μου διηγείται πως ήταν η ζωή εδώ κάποτε: οι δεσμοί αγάπης που ένωναν τις δεκαμελείς, πολλές φορές, οικογένειες ήταν τόσο ισχυροί που κανένας δεν βαρυγκομούσε όταν όλοι μαζί στοιβάζονταν κάθε βράδυ για να κοιμηθούν μέσα στα στενόχωρα δωμάτια, μετά από μια ολόκληρη μέρα στους κάμπους. Λίγο πιο κάτω, σ’ ένα πέτρινο αλώνι, δυο χωρικοί ξεδιαλέγουν το στάρι. Κι εδώ το παρελθόν ξαναζωντανεύει σ’ έναν τόπο όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει.

ΕΜΠΟΡΕΙΟ