Ποίηση για τη Σαντορίνη

Σαντορίνη Ποιήματα, μικρή ανθολογία

Η Σαντορίνη έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης και εξακολουθεί να εμπνέει καλλιτεχνικές δημιουργίες εδώ και δεκαετίες. Εδώ σε αυτές τις ιστοσελίδες του santoriniinfo.gr δημοσιεύουμε μερικά χαρακτηριστικά ποιήματα, που πηγή έμπνευσης τους είναι η Σαντορίνη. Ανάμεσα τους και δύο από τους 2 μεγαλύτερους ποιητές μας τον Οδυσσέα Ελύτη και τον Γιώργο Σεφέρη.

Ποίηση για τη Σαντορίνη

 

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Μέτρησε τις εκκλησιές καθώς περνάς για κάθε μια, στέκει και μια μαυροντυμένη γυναίκα αγναντεύοντας το πέλαγο ή μια συμφορά ή μια ελπίδα. Κάθε χτύπος απ' τις καμπάνες τους κι ένας θρήνος κι ένα μοιρολόι για το καράβι που δεν γύρισε για το τσακισμένο κορμί στο βάθος του γκρεμού. Άλλες πάλι στέκουν απ' την εποχή που οι φλέβες της γης έσπασαν χωρίζοντας με το μαχαίρι της δυστυχίας τη γη και τη ζωή στα δυο. Κι έβλεπες τότες τους ανθρώπους να κουβαλούν τις μαύρες πέτρες απ' τον γιαλό κλαίγοντας για να τις ξαναχτίσουν για να ξανάρθει η ευτυχία γιατί η ευτυχία δεν είναι σαν τη δυστυχία, αργεί να 'ρθει στα μέρη μας.

«ΚΥΡΙΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ» γράφανε πάνω στις εκκλησιές και σφίγγανε τα δόντια. Και πέρασε ο καιρός κι η ευτυχία ήρθε σιγά-σιγά μέσα στους ναούς και κάτω στα λιμάνια. Κι οι άνθρωποι άρχισαν ξανά να χορεύουν πάνω απ τις φλέβες της γης που φούσκωναν ξανά μακριά από τα καράβια που άνοιγαν πορεία με τ' αστέρια κόντρα στον άνεμο ακονίζοντας και πάλι το μαχαίρι της δυστυχίας μέχρι την ημέρα που θα ξαναπέσει πάνω τους χωρίζοντας τη γη και τη ζωή στα δυο πριν προλάβουν να ψελλίσουν κείνο το « ΚΥΡΙΕ »…

Μέτρα τις εκκλησιές καθώς περνάς και κοίταξε πίσω απ' το ασβεστωμένο άσπρο δέρμα τους τις μαύρες πέτρες που τις κρατούν – είναι ο τόπος σου. Και στάσου σιωπηλός μπροστά τους μακριά απ' τους ανθρώπους που μπερδεύουν τις μαύρες πέτρες στα κοσμήματα και τ' άστρα τ' ουρανού με τ' αεροπλάνα.

Χ.Μανωλάχης

Το ποίημα "Σαντορίνη" του Χ. Μανωλάχη ανήκει στη συλλογή "Αντίρροπα Ποτάμια". Περισσότερα ποιήματα μπορείτε να διαβάσετε στο www.manolachis.gr

ΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ