Λαογραφικό Μουσείο Σαντορίνης

Αφιέρωμα στα μουσεία της Σαντορίνης

Στο Κοντοχώρι της Σαντορίνης, δίπλα στα Φηρά βρίσκεται το Λαογραφικό μουσείο της Σαντορίνης. Ένα μουσείο που σας ταξιδεύει σε άλλες εποχές. Το Λαογραφικό μουσείο είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία και υπάρχει χάρη στις προσπάθειες του Εμμανουήλ Λιγνού , δικηγόρου, δημοσιογράφου και επί πολλά χρόνια διευθυντή της εφημερίδας Θηραϊκά Νέα.

Λαογραφικό Μουσείο Σαντορίνης

Το μουσείο στεγάζεται σε μια σειρά παραδοσιακών υπόσκαφων κτισμάτων της Σαντορίνης -κάποια από αυτά έχουν ζωή πάνω από 150 χρόνια- που ανακαινίστηκαν για τις ανάγκες του μουσείου το 1973, ενώ το 1993 οικοδομήθηκαν νέα κτίρια για τις καινούργιες πτέρυγες του μουσείου καθώς και ένα εκκλησάκι αφιερώμενο στον Άγιο Κωνσταντίνο στη μνήμη του πρώην ιδιοκτήτη του κτήματος Κωνσταντή Λιγνό, πού ήταν θείος του ιδρυτή του μουσείου.

Ανάμεσα στα εκθέματα του Λαογραφικού μουσείου της Σαντορίνης περιλαμβάνονται. Το Σαντορινιό Σπίτι που είναι ένα χαρακτηριστικό παραδοσιακό υπόσκαφο σπίτι, που κατασκευάστηκε το 1861 και περιλαμβάνει αυθεντική επίπλωση και διακόσμηση. Τη Σπηλιά – Κάνναβα που είναι μια παραδοσιακή οικιακή Σαντορινιά Κάνναβα. Ο χώρος που γίνονταν η οινοποίηση του Σαντορινιού σταφυλιού.

Στο λαογραφικό μουσείο της Σαντορίνης περιλαμβάνονται ακόμη παραδοσιακά εργαστήρια με τον πλήρη εξοπλισμό τους. Όπως το ξυλουργείο του Μιχαήλ Ρούσσου, που υπήρχε στο χωριό Καρτεράδος της Σαντορίνης, το παπουτσάδικο του του Σπύρου Ρούσσου, που υπήρχε στα Φηρά ή το Καλαϊτζίδικο – Φαναρτζίδικο του Ανδρέα Παπανδρεόπουλου, που υπήρχε στο Μεγάλοχώρι και δωρίθηκαν από τις οικογένειες τους στο Λαογραφικό μουσείο για να θυμίζουν για πάντα τη μαστοριά του ντόπιου τεχνίτη. Το λαογραφικό μουσείο της Σαντορίνης διαθέτει και πινακοθήκη με πίνακες σημαντικών καλλιτεχνών και ιστορικό αρχείο με σπάνια έγγραφα, λιθογραφίες, χάρτες, φωτογραφίες και βιβλία με θέμα τη Σαντορίνη.

Το Λαογραφικό Μουσείο παραμένει ανοιχτό από 15 Απριλίου έως και 15 Οκτωβρίου. Μπορείτε να επισκεφθείτε το Μουσείο τις ακόλουθες ώρες: Απρίλιος - Ιούνιος : 10:00 - 14:00 Ιούλιος - Αύγουστος: 10:00 - 14:00 & 18:00 - 20:00 Σεπτέμβριος - Οκτώβριος: 10:00 - 14:00

Τηλέφωνο επικοινωνίας με το Λαογραφικό Μουσείο Σαντορίνης 22860 - 22792

Λαογραφικό Μουσείο Σαντορίνης περισσότερες φωτογραφίες

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ