Ντοματάκι Σαντορίνης

Τοπικά προϊόντα παραγωγής της Σαντορίνης

Το ντοματάκι της Σαντορίνης είναι ένα ξεχωριστό αγροτικό προιόν με ιδιαίτερη ιστορία. Η ποικιλία του προέρχεται από την Αίγυπτο και βρήκε στη Σαντορίνη το ιδανικό άνυδρο περιβάλλον για αναπτυχθεί. Το πως πρωτοήρθε στη Σαντορίνη χάνεται στο θρύλο. Κάποιοι θέλουν το ντοματάκι της Σαντορίνης να το πρωτοφέρνει ένας καθολικός καλόγερος και γρήγορα να διαδίδεται ανάμεσα στους καλλιεργητές του νησιού.

Ντοματάκι Σαντορίνης

Η πιο πιθανή εκδοχή είναι ότι το ντοματάκι έφεραν οι καπετάνιοι της Σαντορίνης που μετέφεραν με τα πλοία τους Θηραική γη για τις ανάγκες της διάνοιξης της διώρυγας του Σουέζ. Λόγω του άνυδρου εδάφους το ντοματάκι που πολλές φορές δεν ξεπερνάει το μέγεθος κερασιού έχει τέτοια νοστιμιά που κάποια στιγμή υπήρχαν 10 εργοστάσια που παρήγαγαν ντοματοπελτέ τύπου Θήρας για εξαγωγή. Ειδικά στις αρχές του 20ου αιώνα το Σαντορινιό ντοματάκι ήταν το κύριο εξαγωγικό προιόν της Σαντορίνης μαζί με τη Θηραική γη. Αυτή τη μικρή βιομηχανία την κατέστρεψε η σεισμός του 1956 αλλά και ανταγωνισμός που δεν τον άντεξε η χαμηλή στρεμματική απόδοση της Σαντορινιάς ντομάτας.

Σήμερα το ντοματάκι είναι ένα από τα χαρακτηριστικά προιόντα της Σαντορίνης και υπάρχει ένα εργοστάσιο πελτέ του συνεταιρισμού της Σαντορίνης που δίνει ελπίδες για το μέλλον. Από το ντοματάκι εκτός από τον πελτέ γινονται και πεντανόστιμες φρέσκιες σαλάτες αλλά και οι περίφημοι ντοματοκεφτέδες. Βέβαια μην περιμένετε όλα τα εστιατόρια της Σαντορίνης να σερβίρουν το καλοκαίρι στις σαλάτες τους ή στους ντοματοκεφτέδες τους σαντορινιά ντομάτα με τόσους επισκέπτες στη Σαντορίνη κάθε χρόνο (πάει το ιταλικό ντοματάκι σύννεφο).

ΝΤΟΜΑΤΑΚΙ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ