Φάβα Σαντορίνης

Τοπικά προϊόντα παραγωγής της Σαντορίνης

Η Φάβα Σαντορίνης είναι διάσημη για τη μοναδικότητα που της δίνει το έδαφος της Σαντορίνης. Η Φάβα είναι ένα από τα πιο παλιά προιόντα της Σαντορίνης μαζί με το σταφύλι και έχουν βρεθεί αρχαία απομεινάρια στις αρχαιολογικές ανασκαφές. Το μέγεθος της Φάβας είναι σαν ψηλό χαλικάκι με έντονο κίτρινο χρώμα. Αυτό που κάνει τη Φάβα Σαντορίνης να ξεχωρίζει είναι η γεύση της και το άρωμα της.

Φάβα Σαντορίνης

Η Φάβα Σαντορίνης είναι ένα προιόν Π.Ο.Π και η καλλιέργεια της γίνεται σε πολύ λίγα στρέμματα στη Σαντορίνη. Έτσι δεν είναι τυχαίο ότι στα σούπερ μάρκετ κυκλοφορούν συσκευασίες με το όνομα φάβα σαντορίνης που όμως δεν έχουν καμμία σχέση με τη Σαντορίνη. Για αυτό πρέπει να είστε προσεκτικοί στις αγορές σας ή να προτιμάτε πάντα τη φάβα του συνεταιρισμού της Σαντορίνης για να είστε σίγουροι για το τι αγοράζεται.

Υπάρχουν κι άλλα μέρη στην Ελλάδα που καλλιεργούν νοστιμότατη φάβα όπως η φάβα Φενεού για παράδειγμα, αλλά μιας και κάθε μέρος έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μένει στον καταναλωτή να κάνει την επιλογή του. Η δική μου επιλογή είναι η Φάβα της Σαντορίνης (ενώ δεν λέω όχι στα φασόλια βανίλιες του Φενεού).

Μαγειρεμένη τη Φάβα θα τη γευτείτε σε όλα τα τοπικά εστιατόρια της Σαντορίνης, καθώς δεν λείπει από κανένα μενού σε διάφορες παραλλαγές . Αυτή βέβαια που πρέπει να δοκιμάσετε είναι οπωσδήποτε η κλασική συνταγή με το κρεμμύδι.

Φάβα σαντορίνης θα βρείτε και σε ψαγμένα εστιατόρια σε όλη την Ελλάδα.

ΦΑΒΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ